- See more at: http://www.mybloggertricks.com/2012/05/create-floating-bar-for-pinterest-other.html#sthash.7mfHepm0.dpuf

Friday, May 17, 2013

Widgets

Hamacul ca o terapie

In copilarie am avut un hamac confectionat de mine dintr-o bucata de panza industriala innodata la colturi si sustinuta de doua cabluri intre doi pruni din gradina bunicii. Am citit majoritatea cartilor clasice ale copilariei in hamac. Acolo am citit Ciresarii 2008 - Constantin Chirita - 5 Volume, Cei trei muschetari - Alexandre Dumas (2 Volume) si toata seria, Winnetou vol 1, 2, 3 - Karl May, Cismigiu et comp si multe altele din biblioteca de cartier. Erau seri in care priveam cerul instelat si ma gandeam la cate in luna si in stele. Zilele de vacanta si noptile de vara au avut datorita hamacului un plus greu de cuantificat.



Mai tarziu mi-am cumparat un hamac gata facut si acesta este nelipsit din bagaj oriunde as merge. In diminetile de vara la mare eram primul pe plaja pentru a instala hamacul intr-un loc pe care nu voiam sa-l pierd, facem apoi o baie singur in mare si ma asezam la soare in hamac. Sunt momente sublime. In anul in care am schimbat plaja Zorile din Neptun cu cea de la 2 Mai a trebuit sa alerg cateva ore dupa doi piloni pe care sa-i ingrop in nisip pentru a-mi sustine hamacul.

Hamacul este dupa mine si o terapie in primul rand psihologica pentru ca ne invata o alta filosofie de viata, ne invata sa fim mai flexibili, mai maleabili. Rigiditate si perfectionismul se stie duc la nevroze. Hamacul te invata ca totul se misca, ca nimic nu e fix, batut in cuie. In plus leganatul dulce al hamacului ne duce in acel ilio tempore, timpul originar al copilariei cand eram leganati de parinti si mai devreme chiar, cand mersul mamei ne legana continuu in burtica. Hamacul este o terapie de tipul intoarcerii in epoca de aur, revenirii la origini, la puritatea si beatitudinea originilor, la inocenta inceputurilor. Prin leganatul in hamac refacem mitul originii, spunem din nou povestea initiala si asta asa cum spunea Eliade ne vindeca, are efect reparator, restaurator. Este un retour en arriere pentru refacerea paternurilor originale si vindecarea lumii noastre interioare.

Mai mult vedem in leganatul in hamac si o posibila terapie care actioneaza direct, fiziologic. Noi il vedem cumva inrudit cu reboundingul care a fost descris de specialistii de la NASA ca "cea mai eficienta forma de exercitiu fizic creata pentru OM"  Hamacul lucreaza balnd cu forta gravitationala atunci cand leganatul este mai puternic. In punctul cel mai de jos gravitatia este mai puternica si la extremitati, dreapta si stanga, forta gravitationala tinde sa scada. Mai jos vedeti o situatie in care ne apropiem de punctul de zero gravitatie. Evident cand revenim forta gravitationala creste si in acest fel se poate spune ca hamacul exercita un masaj prin puls gravitational la nivelul intregului organism dar care nu merge ca la trambulina pana la 3G ci poate doar 1,5 G sau mai putin. Este, sa zicem, un masa prin puls gravitational la intensitati homeopatice.



In hamac suntem toti copii

x